Zorg Marketing die de juiste patiënten trekt

Een tand beschermende bitje met een spuit in de lucht

Waarom is Zorg Marketing essentieel?

Daag ons uit met creatieve ideeën

Patiënten in de gezondheidszorg hebben de manier waarop zorg professionals hun diensten op de markt moeten brengen drastisch veranderd. De consumenten van vandaag verwachten een zorg ervaring die net zo innovatief en digitaal geavanceerd is als elke andere bedrijfstak.

Ziekenhuizen, medische praktijken en zorgorganisaties zullen een stap voor moeten blijven om gelijke tred te houden met zowel de concurrenten als de behoeften van patiënten. Dit betekent investeren in de beste technologieën en middelen voor uw marketingstrategieën voor de gezondheidszorg, waardoor uw zorg onderneming top-of-mind wordt bij patiënten en hen betrokken en geïnteresseerd houdt.

Wat is zorgmarketing?

Gezondheidszorgmarketing is een proces van strategisch bereik en communicatie dat is ontwikkeld om nieuwe zorgconsumenten binnen te halen, hen door hun zorgtraject te begeleiden en hen betrokken te houden bij het zorgsysteem, de service of het product.

De beste marketingplannen voor de gezondheidszorg integreren multi-channel, zeer gerichte en specifieke online inspanningen om groei en betrokkenheid te stimuleren. Allemaal gericht op marktspecifieke key performance indicators en return on investment.

Om u op weg te helpen, bieden we hier onze altijd up-to-date 7 strategieën om op te nemen in elk goed gepland marketingplan voor de zorg.

1. Gebruik consistente branding voor de gezondheidszorg

U kunt er zeker van zijn dat uw expertise u onderscheidt van andere zorgverleners of bedrijven. Maar laten we eerlijk zijn: voor een zorgconsument ziet de ene witte jas er net zo uit als de andere, en consumenten zijn zoals bekend niet bereid een product of dienst te kopen van iemand die ze niet kennen en vertrouwen.

Wanneer u d.m.v. zorg marketing een sterk en herkenbaar merk opbouwt en de bekendheid ervan bevordert, komt u een heel eind in de richting van het verlagen van uw totale kosten per acquisitie en het verhogen van uw ROI.

Eerst moet u bepalen waar uw merk over gaat. Met andere woorden, wat is er uniek aan uw zorgbedrijf? Is het de manier waarop u zorgconsumenten behandelt? Uw prachtig ingerichte praktijk of juist de toegankelijkheid voor minder invaliden?

Er is ten minste één ding dat uw medische team uniek maakt, en dat is wat consumenten helpt om de naam van uw zorgorganisatie te onthouden. Het in beeld brengen van de unieke punten wat u onderscheidt is een geweldige manier om vertrouwen in uw zorg onderneming op te bouwen, vooral omdat u consumenten vraagt om u te vertrouwen met hun gezondheid.

Het kan enige tijd duren om te bepalen wat het beste werkt voor uw merk. Maar uiteindelijk zal een degelijke marketingstrategie voor de gezondheidszorg met consistente branding en marketingmateriaal samenkomen en uw merk in het best mogelijke licht vertegenwoordigen.

2. Bouw een mobiel vriendelijke zorg website

Een responsieve website past zich automatisch aan de grootte van een scherm aan, dus de ervaring is hetzelfde, of de site nu wordt geopend vanaf een computer, tablet, telefoon of een ander mobiel apparaat.

Het is tegenwoordig de norm in het ontwerpen van websites, maar meer dan dat, het is iets waar zoekmachines zoals Google naar op zoek zijn bij het crawlen van een medische website om te bepalen hoe en waar u zult ranken.

Google geeft om de gebruikerservaring. Vanaf september 2020 heeft Google zich gecommitteerd aan een mobile-first index van alle websites, inclusief zorg websites. Dit betekent dat responsieve sites hoger worden gerangschikt dan niet-responsieve sites. Maar zelfs als uw site responsief is, is het belangrijk om te bevestigen dat uw inhoud en afbeeldingen correct (en snel) worden geladen op alle type mobiele apparaten.

3. Optimaliseer voor organische zoekresultaten voor potentiële zorgconsumenten (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie is een krachtig hulpmiddel om uw medische praktijken bovenaan de zoekmachines te krijgen. Het is echter een stuk ingewikkelder dan de meeste mensen zich realiseren.

U kunt de term 'orthopedisch chirurg' niet zomaar 100 keer op uw website gebruiken en hopen op nummer 1 op Google te komen tussen alle artsen, therapeuten en chirurgen die in uw regio gezondheidszorg verlenen.

SEO omvat het gebruik van de juiste optimale zinnen en zoekwoorden, zodat Google de websites van uw zorgorganisatie kan begrijpen. Door je te concentreren op organische SEO-tactieken, kunt u rangschikken voor de juiste, relevante en zorggerelateerde zoektermen (bijv. medische aandoeningen, behandeling door een professionele zorgverlener van welk type dan ook). U moet deze termen echter ook op natuurlijke wijze in uw inhoud gebruiken, omdat Google in de eerste plaats om leesbaarheid geeft.

Dit is nog maar het begin van de best practices voor SEO-marketing voor de gezondheidszorg, die ook het volgende omvatten:

 • Het ontwikkelen van landingspagina’s vol hoogwaardige informatie en geoptimaliseerd met uw zoekwoorden.
 • Interne links hebben die verwijzen naar relevante pagina's op uw website.
 • Externe backlinks verkrijgen van betrouwbare gezondheidssites.
 • Beheer van uw site-index of sitemap (waardoor het gemakkelijk wordt voor zoekmachines om te lezen en te rangschikken).
 • Claim uw zorgwebsite op Google Bedrijfsprofiel en voltooi uw bedrijfsvermelding met volledige, nauwkeurige informatie.
 • Vul elke beschikbare sectie voor elke locatie in
 • Foto's en video's opnemen
 • Optimaliseer lokale vermeldingen en recensies
 • Post veelgestelde vragen in de Q&A-sectie
 • Uw site optimaliseren met lokale SEO-tactieken (waardoor uw kans groter wordt om in het Google Local Pack te verschijnen).
 • Uw website aanmelden bij Google.

4. Marketing automatisering zal prominenter worden


De gezondheidszorg loopt over het algemeen ver achter op andere industrieën als het gaat om marketingautomatisering, waardoor kansen voor patiënt betrokkenheid worden gemist en om proactieve partners in de gezondheidszorg te worden. Tegenwoordig kunnen veel digitale marketing- en communicatieprocessen worden geautomatiseerd. Met marketingsoftware kunnen processen zoals follow-up-e-mails, digitale advertenties en posts op sociale media van tevoren worden geprogrammeerd, waardoor kostbare tijd en moeite wordt bespaard.

Het simpelste automatisering wat u kunt gebruiken is het verzenden van geautomatiseerde e-mails met afspraak herinneringen of gezondheidsprotocollen. In het komende jaar zullen we meer geavanceerd gebruik in de gezondheidszorg zien. E-mail marketing zal meer worden gebruikt om potentiële patiënten te koesteren, hen te herinneren aan extra servicelijnen en waardevolle inhoud te bieden en het herinneren van patiënten met een aanvullende verzekering pakket om hun ‘niet gebruikte behandelingen’ niet te vergeten en daar gebruik van te maken indien zij dat nodig hebben.

5. Online patiënt beoordelingen worden belangrijker dan ooit


Of u het nu leuk vindt of niet, patiënten zullen online beoordelingen van uw zorg onderneming achterlaten. En of u het nu leuk vindt of niet, het is in uw eigen belang om patiënten aan te moedigen deze beoordelingen achter te laten.

Online reviews worden al zwaar geprioriteerd door de zoekmachines zoals Google. Het is vaak het eerste waar mensen naar zoeken bij het zoeken naar een nieuwe zorgverlener, en als ze geen beoordelingen kunnen vinden, zoeken ze misschien gewoon ergens anders. Erger nog: ze kunnen misschien alleen een negatieve recensie van uw merk vinden.

Een beoordeling met 5 sterren op een telefoon scherm


Studies tonen aan dat mensen online reviews bijna net zoveel vertrouwen als een aanbeveling van een vriend. En hoewel je niet elke negatieve recensie die er al is, kunt elimineren, kun je ze compenseren met verschillende positieve recensies.

6. Gebruik PPC en display-advertenties voor marketing in de zorg


Betaalde zoekadvertenties verschijnen als eerste in de zoekresultaten.

Zoekmachineoptimalisatie is een organische marketingstrategie die wordt gebruikt om een zorginstantie een grotere online zichtbaarheid te krijgen.

Maar zelfs als uw d.m.v. Fysiotherapie Marketing uw site organisch op nummer één staat, is er voor een zoekterm als ‘fysiotherapie in Den Haag' nog steeds 3 of 4 betaalde advertenties boven uw organische webpagina die mensen als eerste zullen zien.

Een laptop met de Google zoek pagina op het scherm. Zoekend naar fysiotherapie in Den Haag


PPC (pay-per-click), of betaalde zoekadvertenties, zijn lasergericht om als eerste te verschijnen op de pagina met zoekresultaten van zoekmachines (SERP) voor een reeks zoektermen. U kunt uw budget beheren met betaald zoeken en beslissen hoeveel u wilt uitgeven om uw site bovenaan de SERP's te houden. Uw rendement op uw investering is duidelijk en gedefinieerd met zowel PPC- als display-advertenties die in de zijbalk of bovenaan andere websites worden weergegeven.

7. Test website snelheid 

Zorg marketeers die het gedrag van gebruikers (toekomstige zorgconsument) online bestuderen, hebben bewezen dat consumenten minder bereid zijn om langzame laadtijden te verdragen dan ooit tevoren. Het duurt slechts 5 seconden om een potentiële consument te verliezen.


Bovendien kan een slechte sitesnelheid ervoor zorgen dat uw medische of zorg website niet in de zoekresultaten van zoekmachines terechtkomt. U kunt de snelheid van uw site testen met PageSpeed Insights van Google. Als de laadtijden traag zijn, neem dan contact met ons website ontwikkeling team op om te zien welke mogelijkheden er voor uw zijn om het te versnellen. Ik raad ook aan om de sitesnelheden van uw directe en indirecte concurrenten te controleren om te zien hoe uw site het doet.

Een team bestaand uit professionele
marketeers & designers

Contact

Working on Figma
Colleagues working
Woking as a social media manager

Wil je brainstormen met een professional? Laat het ons weten als je interesse hebt.

Bericht verzonden! Dank je. We nemen zo snel mogelijk contact met ons op.

An error has occurred somewhere and it is not possible to submit the form. Please try again later or contact us via email.

Website

Tandarts website laten maken

Meer patiënten door een beter online zichtbaarheid

Een tandarts en assistente dat een tandheelkundig behandeling uitvoeren bij patiënt

Read more...

Website

Mondzorg Marketing tips die elke praktijk laat groeien

Waarom is Mondzorg Marketing essentieel voor praktijken

Een tandarts en haar assistente voeren een mondzorg behandeling uit bij patient

Read more...

Website

Online marketing voor fysiotherapeuten: Tips voor meer klanten

Waarom is Fysiotherapie Marketing essentieel voor praktijken

Patiënt dat gecorrigeerd wordt door fysiotherapeut

Read more...